Fazuľová polievka / Poľivka z tarkastej pasuľi

Fazuľová polievka

Suroviny:

200 g tmavšej fazule, 150 – 200 g  kyslej smotany, 600 ml mlieka, 3 lyžice hladkej múky, 1 lyžica masla, 1 lyžica octu, červená paprika, soľ, čierne korenie, bobkový list

Príprava:

1Fazuľu, ktorú sme mali vopred namočenú  vo vode, dáme variť spolu s bobkovým listom.

2Keď je fazuľa uvarená, pridáme maslo, soľ a červenú papriku . Mlieko rozhabarkujeme spolu so smotanou a múkou,   vlejeme k fazuli  a  za  stáleho miešania povaríme. 

3Dochutíme čiernym korením a octom. Ocot pridáme až po odstavení zo sporáka.

Lekvárové buchty / buchti z ľekvarom/

lekvarove buchty

Suroviny:

600 g polohrubej múky, 1 droždie, 300 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 80 g roztopeného masla, štipka soli, jedno vajíčko na potretie, lekvár, tuk a múka na plech alebo papier na pečenie

Príprava:

1Najprv si pripravíme kvások z lyžice múky, cukru, mlieka a droždia. Nakysnutý kvások prilejeme do múky, dáme cukor, maslo, soľ a zamiesime tuhé cesto, ktoré necháme pomaly kysnúť.

2Vykysnuté cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme lekvárom a okraje spojíme.

3Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.

Veľkonočná hrudka

velkonocna hrudka

Suroviny:

1 liter mlieka, 15 vajec, posekaná pažítka alebo zelená cibuľka, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie

Príprava:

1 Vajíčka rozšľaháme, najlepšie elektrickým šľahačom a vlejeme do mlieka. Pridáme soľ, korenie, pažítku, petržlenovú vňať a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa to nepodobá  na hustú praženicu.

2 Uvarené precedíme cez látku (gázu) a necháme odkvapkať. Odkvapkanú dáme zapiecť na 20 minút do rúry.

3 Hrudku môžeme uvariť aj bez pažítky a petržlenovej vňate. Celkom zaujímavo chutí aj sladká verzia hrudky, ktorú ochutíme iba štipkou soli,  1 lyžicou cukru a jedným  vanilkovým cukrom.

Strúhaná cestovina do polievky / Sciranka

Strúhaná cestovina

Suroviny:

2 vajcia, pšeničná polohrubá múka, soľ, voda

Príprava:

1 Vajcia a preosiatu múku osolíme a spracujeme. Múky pridávame toľko, čo si vezmú vajcia. Cesto musí byť tuhé.

2 Na strúhadle na hrubo nastrúhame, na čistej utierke cestovinu roztiahneme nech sa trocha osuší.

3 Vložíme do vriacej vody, varíme 1 minútu, scedíme. Prepláchneme studenou vodou a necháme stiecť.

4 Je vhodná k rôznym druhom polievok. 

Cibuľová polievka / Cibuľova poľivka

cibulova polievka

Suroviny:

2 lyžice oleja, 3 stredne veľké cibule, lyžička masla, 1 lyžica hladkej múky, soľ, voda, staršie pečivo

Príprava:

1 Cibuľu pokrájanú  na rezance speníme na oleji, pridáme múku, chvíľku popražíme a zalejeme studenou vodou.

2 Pridáme kocku bujónu, osolíme a varíme 15-20 minút.

3 Pečivo pokrájame na malé kocky a na sucho bez tuku zapečieme v rúre na plechu alebo na panvici. Pridávame do hotovej polievky.

Huspenina /Studzeňina/

Huspenina

Suroviny:

1 bravčové koleno, 2 bravčové nožičky (paprčky), 500 g bravčovej kože, 200 g cibule, 50 g cesnaku, soľ, celé čierne korenie, 4-5 l vody

Príprava:

1Mäso umyjeme, dáme variť do studenej vody. Keď začína vrieť, vodu zlejeme a nalejeme druhú vodu a varíme. Pridáme cibuľu, cesnak, čierne korenie, soľ a varíme pomaly na nízkom stupni 3-4 hodiny.

2Vyberieme mäso, vykostíme a poukladáme do mištičiek  alebo tanierov. Vývar scedíme cez sitko a necháme chvíľu odstáť nech sa usadí. Kto nemá rád mastné, môže pred nalievaním do misiek  z vrchu naberačkou odobrať tukovú vrstvu polievky.

3Vývar nalievame do nachystaných tanierov s mäsom a dáme na chladné miesto stuhnúť.  Podávame s chlebom,  dochutené s cibuľou pokrájanou na kocky a octom.

Kapustnica /Kapustnica z rosolom/

kapustnica

Suroviny:

1 kg kyslej kapusty, 250 ml šťavy z kyslej kapusty (rôsolu), 1 ks  údenej  klobásy, dve hrste sušených húb (najlepšie dubákov), 300 g bravčových rebier, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, feferónka alebo čili paprička, majoránka, červená paprika

Príprava:

1Kyslú kapustu pokrájame na drobnejšie, opláchneme a dáme ju variť spolu s bravčovými rebrami.  Neskôr pridáme huby namočené vo vode. Kapustu dochutíme podľa potreby. 

2Pridáme čierne korenie, feferónku, červenú papriku, majoránku, olúpanú klobásu, pokrájanú na kolieska, cesnak prelisovaný alebo pokrájaný na drobno a šťavu z kyslej kapusty. 

3Všetko spolu povaríme a nakoniec ešte dochutíme. Uvarené bravčové rebrá vyberieme a mäso z nich dáme do kapustnice.

Tekvicová polievka na sladko /Dziňanka/

Suroviny:

1 kg tekvice, 100 g ryže, 3 lyžice cukru, 500 ml mlieka, soľ, lyžička masla, voda

Príprava:

1Tekvicu olúpeme, zbavíme jadierok, a umytú  pokrájame na kocky. Zalejeme vodou, pridáme štipku soli a varíme do zmäknutia.

2Potom ju rozmixujeme alebo prepasírujeme a znova dáme variť. Keď znova začne vrieť, pridáme ryžu, chvíľu povaríme a dolejeme mlieko a maslo.

3Povaríme, dochutíme cukrom podľa chuti.

TIP:

Jadierka, ktoré vyberieme dáme vysušiť na papier. Po vysušení sú chutné olúpané. Ak bola tekvica väčšia ako potrebujete do polievky, zvyšok môžete pokrájať na mesiačiky a dať zapiecť do rúry. (Postup zverejníme v niektorom z ďalších receptov).

Šišky s ovocnou penou /krepľe/

šišky

Suroviny:

Kvások: 20 g droždia, 250 ml vlažného mlieka, 1 polievková lyžica hladkej múky,  1 lyžička práškového cukru

Cesto: 3 žĺtky,  20 ml alkoholický nápoj s rumovou príchuťou, 1 polievková lyžica oleja, 1 polievková lyžica práškového cukru, 500 g hladkej múky, štipka soli

Pena: 3 vaječné bielka, 2 polievkové  lyžice práškového cukru, ovocie alebo  2 lyžice džemu, čokoládová poleva a vanilínový  cukor na zdobenie

Príprava:

1 Z mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások tak, že všetko spolu dobre rozhabarkujeme a necháme 5 – 7 minúť odpočinúť.  Do misy si pripravíme  suroviny  potrebné na cesto, vlejeme kvások a vypracujeme nie veľmi tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť v teple 15 – 20 minút. 

2 Na  pomúčenej doske cesto  rozvaľkáme na hrúbku 7 mm. Vykrajujeme  šišky v tvare kolieska, v strede  šišky urobíme dierku (napr. väčším náprstkom na šitie).

3 Šišky necháme ešte krátko podkysnúť a vyprážame ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja.   Hotové vyberieme, uložíme do misy.  Na dno misy  dáme obrúsok alebo kuchynskú papierovú utierku, aby sa šišky zbavili prebytočného tuku.

4 Posypeme ich vanilínovým cukrom, podávame s ovocnou penou, poliate čokoládovou polevou.

5 Pena: vyšľaháme bielka s cukrom. Do tuhého snehu pridáme ovocie alebo džem. Penu si urobíme tesne pred podávaním šišiek.

Cvikla

Suroviny:

2 kg cvikly, chren na dochutenie

Nálev na cviklu: 1 liter vody, 250 ml octu, 50 g soli, 400 g kryštálového cukru, 1 lyžička feniklu

 Príprava:

1 Vodu a suroviny na nálev dáme prevrieť a necháme vychladnúť. Cviklu najprv obvaríme, olúpeme a postrúhame na rezance.

2 Nálev postupne prilievame do cvikly a premiešame. Pridáme nastrúhaný chren.

3 Ak chceme cviklu zakonzervovať, dáme ju do zaváracích pohárov, sterilizujeme 15 minút: Takto uskladnená vydrží dlhšie.